Presentació de la revista Vallespir núm. 12

Presentació de la revista Vallespir núm. 12

(Gentil Puig i Moreno, Ceret, Vallespir)

Des del Vallespir som molt atents a tot el que està passant a Catalunya icreiem, que si hi ha una cosa que sembla segura,és que no hi pot havervolta enrere. A més, el poble de Catalunya planteja a la resta de l’Estat espanyol uns reptes que aquest no pensava plantejar-se. Catalunya sempre ha estat capdavantera. I, tard o d’hora, ell també, haurà de reformar la constitució, escollir entre monarquia o república, entre un estatfederal o confederal si no volperdre encara més pes a Europa i al món. Creiem, com molts, que el model autonòmic va donar tot el que podia donar i no podia continuar com va ser pactat durantla transició democràtica fa més de 30 anys. Una segona transició sembla avui necessària a l’Estat.

En aquest context proposem aquest número12 de Vallespir. En una situació de canvi que tindrà repercussions a Catalunya del Nord, i més al Vallespir, per la seva proximitat ambla Catalunya central. No podem ignorar el que està passant tant a prop, sobretot perquèla nostra revista sempre ha desitjat mantenir lligams de germanor amb els habitants de les comarques veïnes de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.

Quin és doncs el contingut de Vallespir núm. 12? Llegireu el cèlebre poema «Oda a Espanya » del gran poeta modernistaJoan Maragall (bastant desconegut al Vallespir), que ja era premonitori del que el poble de Catalunya està vivint avui. Hi trobareu les referències a la Maternitat d’Elna, al Museu d’Història del Voló, l’homenatge a la cantant i gran lluitadora, Teresa Rebull,o l’exposició Dani Karavan al Museu d’Art Modern de Ceret, que són unes mostresdel nostre passat recent que palesen elsprofunds anhels de cultura i llibertat.

Comencem presentantuns relats vallespirencs dels nostresescriptors, Miquel Arnaudies, Magali Mas i Miquel Sargatal, i uns estudis històrics, com el Trofeu de Pompeual coll de Panissars,junció de les vies romanes Augusta i Domitia, la posició ambivalent e l’escriptor Alfons Mias fundador del moviment catalanista «Terra Nostra» durant i després del Front Popular els anys 30, la desconeguda saga musical Casals, com també l’estada de Picasso a Ceret el 1956, i una entrevista a una persona gran, testimoni de la vidai la llengua del poble de Reiners, laTeresaPuig.

Com és habitualVallespir presenta una cultura germana d’arreu del món (com ho hem fet amb el Quebec, Flandes, Bretanya, Occitània, el País de Gal·les, Escòcia, etc.), permanifestar la solidaritat amb aquests pobles i el nostre interès per la seva història i la seva cultura. En aquesta ocasió, presentem un país germà, el País Basc. Un país molt diferent del nostre i, no obstant, molt proper, lligat a les mateixes contingències històriques que les nostres, i amb els mateixos desitjos de llibertat. Els bascos i nosaltres, els catalans, sabem d’on venim, i això és, sens dubte, la millor garantia per saber allò que realment volem. Us desitgem una bona lectura de Vallespir 12.

revista_12

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *