Cançó d’amor i de guerra

Cançó d’amor i de guerra

Presentem de nou l’obra lírica catalana en dos actes CANÇÓ D’AMOR I DE GUERRA. El llibret original és de Lluís Capdevila i la partició músical és del compositor Rafael Martínez Valls. L’acció s’esdevé en una farga del Vallespir, que a l’obra no és situada amb precisió però que podria haver existit entre Arles de Tec i La Farga del Mig. Era l’any 1793, en plena Revolució Francesa. El rei Lluís XVI acaba de ser guillotinat, el 21 de gener, pocs mesos després de les batalles de Valmy i Jemmapes guanyades pels soldats revolucionaris al nordest de França contra les tropes de les monarquies contra-revolucionàries. Al Rosselló també, tenien lloc les batalles de Peirestortes guanyada pel diputat de la Convenció Josep Cassanyes, i la del Voló que els generals Dugommier i Augereau guanyaran contra el general espanyol de Carles IV, Ricardos. La gent del poble era dividida i li costava decantar-se d’un costat o de l’altre.

La sarsuela “Cançó d’amor i de guerra” creada a Barcelona l’any 1926 en plena dictadura Primo de Ribera, es titulà inicialment “Els soldats de l’ideal”, però la situació política catalana feu que l’obra es prohibís abans de l’estrena. El nom -l’ideal era el de la revolució republicana francesa- no va agradar gens al governador civil, el general Milans del Bosch. L’obra d’inspiració profundament republicana va contribuir a l’adveniment de la Segona República cinc anys després, el 14 d’abril de 1931. En una reunió presidida per l’autoritat, els autors decidiren canviar el nom per l’actual. L’obra -en el context del conflicte relata la història d’amor entre dos joves, l’Eloi i la Francina, que veuen com els seus destins se separen a causa de l’infortuni. Les contrarietats de l’amor, els conflictes d’influències i les diferències socials sobresurten en una França abocada a la revolució i a la guerra. Nogensmenys a l’obra, l’alegria es combina amb la més intensa emoció -comprèn cançons molt conegudes de la gent del Vallespir.

Cançó d’amor i de guerra

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *