Associacions | El Banys

 

 

Grégoire Amélien - Gregoris dels Banys d'Arles

Contacteu : Any Sors telèfon : 04.68.39.24.16 Valérie Arthus (Oficina de Turisme O4.68.39.24.01) e-mail : ot.amelie@wanadoo.fr
1 carrer de la Miranda (A.Sors) 66110 - Els Banys d'Arles i Palaldà (Amélie-les-Bains)

Processó dels Gregoris "Cremat" de Sa Majestat Carnaval
L'Associació "Grégoire Amélien" dels Banys d'Arles i Palaldà fou creada l'any 2001 a partir d'un grup d'unes 25 persones motivades pel manteniment de la tradició de
carnaval dels "Gregoris dels Banys". Enguany (2005) han participat més de 60 Gregoris, tots vestits i encaputxats de blanc de cap a peus. Històricament aquesta celebració
és un pastitx i una sàtira de la processó de la "Sanch" (sang) celebrada per setmana santa a Arles de Tec i que, pel contrari, són vestits de negre. El nom de "Gregoris"
prové de la interminable saga de papes (del segle VII al XIX) i és alhora una crítica popular de la jerarquia eclesiàstica que permet la irreverència de carnaval....
Per les festes de carnaval l'associació dels Banys "Grégoire Amélien" organitza doncs cada any la cerimònia que ha preparat durant els mesos anteriors.
Aquesta cerimònia comprèn :
L'elecció del Gregori de l'any que serà portat durant la processó per dos "perdonavides" i a qui faran un enterrament de primera classe acompanyat d'una guàrdia suïssa.
-La processó dels Gregoris envoltant les carrosses de carnaval, amb plors i cants gregorians.. pels carrers dels Banys.
-Els nins, amb cares enfarinades participen, són els "farfadets".
-El "Cremat" final de sa magestat Gregori el Gran envoltat d'una rotllana de Gregoris, que finalment se treuen llur caputxa.
-Enguany 2005 l'espectre i la denúncia de la "THT" (Molt Alta Tensió) també ha estat present a la nit de Carnaval dels Gregoris dels Banys d'Arles 2005.
Presidenta : Any Sors
Secretària : Rose Marie Berquet
Tresorera : Valérie Arthus

e-mail : info@portal-vallespir.com

Centre Cultural Català del Vallespir 2004-2011

Seu administrativa: Ajuntament de Sant Joan Pla de Corts. Avinguda de l'Albera - 66400

Seu social: 7, Av G. Clémenceau 66400 Ceret - 2, Rue Pierre Camo 66400 Ceret - telèfons: 04.68.87.60.90 (President) 04.68.87.32.35 (Secretària)

Tots el drets reservats © s.a.r.l. MAG Grup